På de sicilianska kullar där detta vin odlas, uppstår ett eget mikroklimat, särskilt passande för och vinodling som ger Pino Nero ett extra djup. Vinet får jäsa på ståltank och får sedan mogna på fat i nio månader, innan det blandas med Nero d’Avola, som fått bli kvar på ståltankar. Resultatet är ett vin med kraftig röd färg, och en karakteristisk intensiv bouquet med toner av torkad frukt. Smaken är varm och fyllig med en väl balanserad syra och eleganta runda tanniner. Detta vin passar särskilt bra till pasta, rött kött, viltkött och till mogna ostar. Bör serveras vid en temperatur på 16-18°C.
Gibellina på Sicilien förstördes på 60-talet av en jordbävning och ruinerna av den gamla staden ligger kvar som ett slags utomhusmuseum, medan en ny stad har byggts upp i närheten av prominenta arkitekter och konstnärer. Dalen intill domineras av denna magnifika vingård (en baglio är en traditionell byggnad med en inre gårdsplan), inbäddad bland olivlundar, citrusträd och kaktusfikon i ett landskap som kännetecknas av en fantastisk blandning av antika lämningar och modern konst. Flera av vinerna har belönats med internationella priser - såväl silver- som guldmedaljer!