Paccheri är typiska för Kampanien. Namnet kommer från paccarià som på neapoletansk dialekt betyder örfil: troligen ville man i folktraditionen påminna om den stora och tunga konsistensen. De är utbredda även i andra regioner, med andra namn. De rekommenderas för tillagning av pastarätter med tjocka köttfärssåser, som den neapoletanska, som kan tränga in i pastan och ge den smak. Som alternativ kan de avsmakas tillagade i ugn med ost och tomatsås eller med rika fisksåser.
Sedan1886 har De Cecco producerat pasta i den lilla bergsbyn Fara San Martino i Abruzzoregionen i mellersta Italien. Det utvalda durumvetet mals till semolinamjöl i egen kvarn. Semolinan blandas sedan omsorgsfullt med det kalla friska vattnet från den lokala källan. Pastan pressas sakta genom bronsvalsar och får en strävare yta som lättare binder upp såsen. De Cecco låter sin pasta torka långsamt i svag värme, på så sätt behåller den sin doft, smak och färg.